Verkoop van je auto aan een buitenlander

Verkoop je je auto aan iemand in Nederland, dan ga je samen naar een kentekenloket om de auto over te schrijven. Maar bij verkoop aan een buitenlander gaat het anders in zijn werk. Hoe werkt dat en hoe zit het met je autoverzekering?

Stap 1: Auto uitvoeren: wat neem je mee?

Ga je je auto verkopen voor export? Dan ga je samen met de koper naar een RDW-keuringsstation​ of RDW-balie om de auto voor uitvoer aan te melden. Je beëindigt dan de registratie van de auto, hierna ben je geen eigenaar meer van de auto en ben je niet meer verzekeringsplichtig. Je hoeft je auto niet mee te nemen naar het RDW-keuringsstation of de -balie. Wat je wel moet doen:

  • Geldig legitimatiebewijs meenemen
  • Kentekenplaten inleveren 
  • Uitvoerkosten van € 10,77 betalen 

Neem daarnaast altijd je kentekenbewijs of kentekencard mee. Neem bij een papieren kentekenbewijs ook deel IB van je tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee.HHeb je een kentekencard (creditcardformaat) neem dan ook de tenaamstellingscode mee.

Stap 2: Auto export: wat ontvang je?

Na het beëindigen van de registratie ontvang je een aantal documenten:

  • Vrijwaringsbewijs

Hiermee kun je aantonen dat je de registratie bij de RDW hebt stopgezet en niet meer de eigenaar van de auto bent.

De buitenlandse koper van jouw auto ontvangt:

  • Tenaamstellingsbewijs (deel IB) of kentekencard

Bij een kentekencard wordt een hoekje afgeknipt, waardoor deze ongeldig, maar nog wel bruikbaar voor uitvoer is.

  • Papieren kentekenbewijs deel II

Dit heeft de buitenlandse koper nodig voor registratie van de auto in zijn of haar land. Er staan gegevens op van degene die de auto op uitvoer heeft laten zetten. Dit kentekenbewijs is in plaats van het uitvoerkenteken gekomen.

Stap 3: Kenteken ongeldig

Na het beëindigen van de registratie bij de RDW is het kenteken niet meer geldig. Nadat de auto is aangemeld voor uitvoer, mag de auto nog wel maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden. De auto moet dan nog steeds over een geldige APK beschikken en minimaal WA verzekerd​ zijn.

Je hebt wel al je kentekenplaten ingeleverd (zie stap 1). Daarom maak jij, of de nieuwe eigenaar, nu zelf nummerborden met het bestaande kenteken. Gebruik hiervoor wit karton met zwarte letters en cijfers. Dit kenteken is alleen geldig in Nederland.

Stap 4: verzekering opzeggen

Wanneer je geen eigenaar meer bent van je auto, kunt je je autoverzekering opzeggen. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en ook de APK-plicht komt nu te vervallen. Voor de export van de auto moet de koper wel een tijdelijke autoverzekering regelen. Bij ons kun je helaas geen tijdelijke verzekering afsluiten.

Stap 5: Geen EU-land? Naar de douane

Ga auto verkopen aan een buitenlander uit een land buiten de Europese Unie? Bij uitvoer naar een niet-EU-land moet je ook naar de douane voor de 'aangifte ten uitvoer'.

Auto al in het buitenland

Heb je je auto verkocht aan een buitenlander en is de auto al in het buitenland? Dan hoef je de auto niet helemaal terug te rijden naar Nederland. Je kunt de auto schriftelijk aanmelden voor uitvoer. Ben je zelf wel in Nederland, volg dan de bovenstaande vijf stappen.

Verkoop nieuwe auto en btw

Is de auto die je verkoopt aan een buitenlander nog nieuw? En exporteer je de auto naar een EU-land? Dan kun je btw terugvragen. De btw die je terugvraagt, is de Nederlandse btw die je hebt betaald bij de aankoop van de auto. Let op, stuur dan wel de inkoop- en verkoopfacturen met de naam, adres en woonplaats van de koper naar de Belastingdienst.

Een auto die in de EU wordt verkocht, beschouwt de Belastingdienst als nieuw als:

  • er minder dan 6 maanden verstreken zijn sinds de 1e ingebruikname ​
  • óf er minder dan 6.000 kilometer mee is gereden

Verkoop tweedehandsauto en btw

Is de auto die je gaat verkopen aan een buitenlander een tweedehands? Dan kunnen je koper en jij geen van beiden btw terugvragen.

Een auto die in de EU wordt verkocht, beschouwt de Belastingdienst als tweedehands als:

  • er meer dan 6 maanden verstreken zijn sinds de 1e ingebruikname 
  • er al meer dan 6.000 kilometer mee is gereden

Export auto en bpm

Bij export van een tweedehandsauto kun je onder bepaalde voorwaarden een deel van de betaalde bpm terugkrijgen. Je hebt je auto dan al voor uitvoer gemeld bij de RDW. Bij de Belastingdienst vind je alle voorwaarden waaraan je moet voldoen. Ook vind je hier de formulieren voor de teruggaaf.​​​​

 

Lees ook onze overige blogs

Wij zijn een erkend autobedrijf voor afgifte van RDW- vrijwaringsbewijzen.
RDW erkend
WOW media - webdesign, hosting, domeinregistratie